Bugun...



Davet yolunda metot hataları

Davet yolunda ilerleyen davetçinin tesir açısından uzak durması gereken meslekler. Murat PADAK hocamızın tefekküründen kalemine yansıyanlar; Közde bir çay tadında istifadenize sunulur

facebook-paylas
Güncelleme: 16-06-2020 16:12:43 Tarih: 15-06-2020 15:51

Davet yolunda metot hataları

Buna inşallah hocalar, davetçiler, kanaat önderleri kızmazlar. Hocaların bilhassa uzak durmaları gereken bazı meslekler vardır. Bunlar bizatihi kötü meslek oldukları için değil, hocaların uzak durması gereken meslekler olduğunu düşünüyorum.

1. Araba alıp satma.

Bir hocanın, davetçinin araba alıp satma işi yapmaması gerekir. Bunun nedenlerini zikretmeye gerek yok. Herkesçe malumdur. Aldığı arabanın tüm kusurlarını bilmeyebilir ve bu nedenle de kusurlu arabayı kusursuz gibi satabilir. Bu da onun itibarına ve onun şahsında tüm hocaların itibarına zarar verebilir. 2. Emlak işi.

Sanırım bir hocanın en uzak durması gereken mesleklerin başında emlak işi geliyor. Malı şirin gösterme, müşteriyi kaçırmama, evin kusurlarını tam olarak bilememe, ev sahibi ile kiracı arasında kalma, kötü ev sahibinin evinden dolayı kiracıya karşı mahcup olma, kötü kiracıdan dolayı ev sahibine karşı mahcup olma, yüksek kar veya kazanç elde etme hırsı, geceleri uyuyamama, her zaman gözü müşteride olma, mevcut piyasadaki kötü nam vb. sebeplerden dolayı bir hocanın - bana göre hoca unvanı kullanıldığı takdirde emekli dahi olsa - emlakçılık yapması uygun değildir.

3. Müteahhitlik.

Ev yapma, kat karşılığı ev satma, arsa karşılığı vb. vaatlerle müteahhitlik de mücahitlerin işi değildir. Mücahit, tüm yatırımını ahirete yapar ve insanları da oraya teşvik eder. Müteahhit ise elindeki arsayı, evi, inşaat halindeki evi, halen proje aşamasında olan evi satmak için çalışır.

4. Köy yerlerinde hayvancılık işi.

Bu, hiçbir hocanın yapmaması gereken bir iştir. Kendisi için bir inek, birkaç koyun keçi, biraz tavuk vb. hayvan besleyebilir. Ama kurban bayramına yetiştirmek üzere hayvancılık yapması, hayvan alıp satması, ahır işletmesi, çiftlik kurması hocalığa yakışmaz. Malesef şu şikayeti çok alıyorum. Hocamız, ahırdan çıktıktan sonra ne kadar temizlense de hayvanların kokusu ya da ahırın kokusu üzerine siniyor. Bu kokular bizatihi kerih değildir. Ama cami görevlisi için kerih bir kokudur.

5. Stokçuluk.

Buğday zamanı buğday alıp bekletme, fıstık zamanı fıstık alıp bekletme, çay zamanı çay stoklama, fındık stoklama, zeytin, zeytinyağı stoklama vb. Zira bu tür işlerde hocanın duası hep fiyatların artması lehine olacaktır. :). İşin esprisi bir tarafa bu tür stoklarda mal ortada olmadığı halde mal varmış gibi stok yapılıyor. Bu tür işlerde malesef şeriata uygun olmayan bir çok alış veriş türü devreye giriyor.

6. Borsa. Borsa, bağımlılık yapan bir hastalıktır.

Ticaret olup olmadığı bile belli değildir Spekülasyonların çokça yer aldığı bir sahadır. Tüyolar falan derken kumar gibi bir oyuna dönüşüyor. Birisi oturduğu yerden hisse senedi alıp satarken kazanıyor, başka biri de başka bir yerde hisse senedi alıp satıp kaybediyor. Kimse ticaret demesin. Ticaret oturduğun yerden İnternet üzerinden hisse alıp satmak değildir. Buna başka bazı meslekler daha eklenebilir. Yine söylüyorum. Bu meslekler kötü oldukları için değil, hocalar ve davetçiler için temsil ettikleri makamdan dolayı uygun işler değildir. Eğer mesleğinde hoca olduğunu ya da davetçi olduğunu kullanmayacaksa bu işi yapabilir. Sadece Murat Padak




Bu haber 759 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EZBER BOZAN Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Komşunuz Suriyeli Olsaydı Nasıl Davranırdınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI