Bugun...


Suriyeli göçmenler hakkında önemli açıklama
Tarih: 15-08-2021 16:21:59 Güncelleme: 15-08-2021 16:21:59 + -


Suriye Ulusal Koalisyonu Ankara ofis başkanı Ahmed Bakkora, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin kanun önündeki sorumlulukları ve statülerini Iyileştirme çabaları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 15-08-2021 16:21

Suriyeli göçmenler hakkında önemli açıklama

Ahmed Bakkora'nın açıklamalarından satır başları:

Suriye Rejimi’nin kendi halkına karşı başlattığı savaş uzadı.  Rejim tarafından gerçekleştirilen saldırılar yüz binlerce insanın ölümüne, milyonlarca kişinin ise zorunlu göçüne sebep oldu. 

Birçok şehir, kasaba ve köylerin yıkılmasına yol açan bu saldırılar, aynı zamanda on binlerce çocuk kadın yaşlı ve genç insan’ın rejimin ürkütücü hapishanelerinde yatmasına neden oldu.  Bu insanlar her an işkence ve ölümle karşı karşıya kalmışlardır.

Bugün, Türkiye’de bulunan 3,6 milyondan fazla Suriyeli ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Çoğunlu savaşın daha ilk günlerinde Türkiye’ye gelen bu göçmenler, sayısal olarak ta gözerdi edilmeyecek kadar çoktur.
Tabi Türkiye’nin bu kadar göçmeni barındırması ise bazı sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu.  Nüfus yoğunluğuna göre ileriye dönük altyapı projelerini yapan ülkeler ebetteki kitlesel göçten olumsuz etkilenmektedirler.  Tüm ülkelerde bu böyledir. Ürdün ve Lübnan’da olduğu gibi Türkiye’de de durum böyledir. Altyapı, Elektrik, yollar, trafik yoğunluğu vs tüm bunlar aslında kitlesel göç ile etkilenen durumlardır.

Suriye göçü başlangıçta tüm devletler ve taraflar için geçici bir durum olarak görüldü ve öyle değerlendirildi. Ancak günler, aylar, yıllar geçmesine rağmen bu durum değişmedi.  Sanırım artık devletlerin bu yöndeki fikir ve uygulamalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu, Türkiye hükümetinin Suriyelilerin, toprakları üzerinde varlığını yasallaşma konusunda sarf ettiği çabaları desteklemektedir. Suriye Ulusal koalisyonu bu çabaları desteklemek amacıyla içişleri bakanlığı ile Türkiye-Suriye ortak komisyonunu kurmuştur. Bugün bu komisyon, (Kanunlar çerçevesinde daha iyi yaşayalım) sloganıyla çalışmaktadır.

Türkiye devleti, hükümeti bu göçün etkilerini daha ilk günlerde fark ettiği için uzun vadeli ve son derece gerçekçi politikler ve stratejiler oluşturdu diye biliriz.  İnsani ve siyasi duruş, iki toplum arasındaki uyum ve benzeri konularda Türkiye üstüne düşeni yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Diğer tarafa Suriyeliler ise Türkiye’nin çizdiği ve hedeflediği  politika ve stratejileri desteklemek ve uygulamak için üstüne düşeni yerine getirmek için çabaladığını söylemeyebiliriz.

Ancak  Suriyeliler açısından bazı olağanüstü durumların farlığı ise bir gerçektir. Bu tür durumlarda kanunlar çerçevesinde yetkili birimlerin müdahalesi ve gerekli kolaylıkların sağlanması insani krizleri yönetme açısından elbette ki önemlidir. Bilhassa bu krizlerin özü insan ve insanlık ise bu daha da önem arz eder.  Suriyeli göçmenler için çıkartılan kanun ve yönergeler kalıcı ve insana değer eksenli olması her iki toplum arasındaki bağı güçlendirir, toplumsal uyum ve kabule katkı sağlar. Uzun vadeli ve kalıcı bir birliktelik için söz konusu politikalar ve stratejiler önemlidir.

Esad ve müttefikleri (iran- Rusya) tarafından yıllardır uygulanan baskı ve zulüm, Suriye halkı üzerinde ciddi bir psikolojik bunalıma sebep oldu.  Bu bunalımı hafifletmek ve azda olsa savaş mağdurlarına destek olmak önemlidir.  Bu insanların acılarını dindirmek, hafifletmek  insani olarak önemli olmakla beraber  iki halk olarak gelecekte beraber bir tarih yazma noktasında da önemli bir adımdır.

Türkiye'deki tüm Suriyeli göçmenler ve bilhassa Suriye Ulusal Koalisyonu, Türkiye hükümetinin Suriyeli göçmenlerin durumlarını düzenleme ve  yasal zeminde iyileştirme  konularında gerçekleştirdikleri tüm çabalarını  destekler.

Suriye Ulusal Koalisyonu,  Türkiye’deki siyasi sığınma koşullarının iyileştirilmesini ve Suriye toplumunun yıllardır yaşadığı istisnai insani koşullar ile yürütülen önlemler arasında bir arabulucu rolü oynarken bazı alınan önlemlerin sonuçlarını hafifletmek için İnsani diplomasi rolünü oynamaya aktif bir şekilde çalıştırmaktadır.

Koalisyonun aslında önemli görevlerinden biri de devlet kurumları ile göçmen halk arasındaki sosyal, siyasal ve toplumsal düzenlemelere arabuluculuk etmektir.
Suriye Ulusal Koalisyonu görevlerinden bir diğeri ise, Türkiye hükümeti ile koordineli bir şekilde Türkiye’deki Suriyeli topluluklarla iletişim ağları kurmak, Suriyeli göçmenlerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve yasal düzenlemeler noktasında yetkili birimlere gerekli raporları sunmaktır. 

Bu nedenle Suriye ulusal Koalisyonu önemli bir misyonu üstlenmiş, devletin uygulamaya çalıştığı uyum programlarına büyük bir katkı sağlamıştır.
 

Aynı zamanda Suriye Ulusal Koalisyonu, misafir toplum yani Suriyeli göçmenlerin resmi makamlarca yürürlüğe konulan yasa, yönerge, genelge vb bağlayıcı kanunların uygulanmasında göçmenleri uygulamaya teşvik etmektedir. Koalisyonun önemli rölelerinden birisi de  kuşkusuz  göçmenler için çıkartılan yönergelerin uygulanmasında gerekli bilgileri aktarmak, bağlayıcılığı hüsünde gerekli açıklama ve çevirileri yayınlamaktır.  

Türkiye devleti yetkililerinden istirham ettiğimiz husus ise bu konularda Suriye Ulusal Koalisyonuna gerekli desteği sağlamak ve çıkartılan  önleyici, düzenleyici bazı uygulamalarda istisnai ve insani durumlar karşısında hafifletilmesi ve kolaylıkların sağlanmasıdır. Koalisyon, vizyon ve misyonu gereği her iki tarafın maslahatlarını göz önünde bulundurarak çalışmalarını yürütür.




Kaynak: Haber7

Bu haber 772 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI